Російська нафтопереробка падає, оскільки атаки безпілотників зупинили два заводи

Російська нафтопереробка падає, оскільки атаки безпілотників зупинили два заводи

Україна посилила атаки безпілотників і націлилася на промисловість, яка є ключовою для російської скарбниці

Останні тижневі показники переробки нафти на росії впали до мінімуму після зупинки двох великих нафтопереробних заводів, які були обстріляні українськими безпілотниками.

Країна переробляла 5,41 мільйона барелів за підрахунками Bloomberg, це на 135 000 барелів на день нижче середнього показника протягом більшої частини грудня.

На третій рік війни Україна посилила атаки безпілотників і націлилася на промисловість, яка є ключовою для російської скарбниці. Останніми тижнями удари по нафтопереробних і експортних підприємствах стають дедалі деструктивнішими, що загрожує здатності Росії постачати паливо на зовнішні та внутрішні ринки.

Згідно з підрахунками Bloomberg, середня переробка в січні була трохи вищою, ніж в останній тиждень місяця, і становила 5,48 млн барелів на день. Це все ще приблизно на 60 000 барелів на день менше, ніж протягом більшої частини грудня.

Два великих нафтопереробних підприємства, орієнтованих на експорт, — конденсатопереробний завод ПАТ «Новатек» на Балтійському узбережжі та Туапсинський НПЗ ПАТ «Роснефть» біля Чорного моря — повністю припинили первинну переробку нафти в останній тиждень січня після атак безпілотників 21 і 25 січня відповідно.  У сукупності на ці два підприємства припадало майже 5% середньодобової обробки в країні в грудні.

«Новатек» і «Роснефть» не відповіли на запити прокоментувати зупинки потужностей і те, як довго вони можуть тривати.

Падіння було частково компенсовано підвищенням активності в інших місцях. Обсяги переробки зросли на 204 тис. барелів на інших нафтопереробних заводах, включаючи підприємства ПАТ «Газпром нафтопродукти» в Омську та Москві, завод ПАТ «Сургутнефтегаз» у Кірішах, Афіпський та Ільський НПЗ, а також майданчики «Лукойлу» в Пермі та Волгограді.

Значна частина нафтопереробних потужностей на заводі у Волгограді, ймовірно, буде закрита після пожежі, спричиненої безпілотником 3 лютого. Це один із найбільших нафтопереробних заводів країни, який постачає паливо як на внутрішній, так і на зовнішній ринки.

 

 


РУБРИКИ