Відправка Північною Кореєю військових у росію не сподобалася Китаю — FT

Відправка Північною Кореєю військових у росію не сподобалася Китаю — FT

Все більша агресивність режиму Кім Чен Ина не подобається його головному покровителю – Китаю. У Пекіні побоюються, що військова співпраця Північної Кореї з росією порушить баланс у регіоні, а то й змусить Китай захищати КНДР у разі воєнного конфлікту.

Про це пише Financial Times.

Китайська влада висловлювала невдоволення ще до того, як стало відомо, що Кім відправив путіну свої війська для участі у війні проти України.

Минулого тижня голова КНР Сі Цзіньпін подякував Кіму за привітання на честь 75-річчя утворення комуністичного Китаю, але не вжив вираз, що регулярно вживався досі, «дружня сусідня країна», звертає увагу видання.

Тепер, коли присутність у росії північнокорейських солдатів не заперечує навіть путін, відносини можуть загостритися ще більше, кажуть експерти. За їх словами, перекидання в росію військ КНДР «стало драматичним кроком, і Китаю це нітрохи не сподобається».

Значне зближення КНДР та росії може призвести до дестабілізації на Корейському півострові і навіть ширше – у Далекосхідному регіоні.

Пекін усіма способами хотів би уникнути повторення ситуації часів холодної війни, коли «північному трикутнику» в особі СРСР, КНДР та Китаю доводилося протистояти «південному трикутнику» – Японії, Південній Кореї та США, каже Чжу Фен, ректор Школи міжнародних досліджень при Нанкінському університеті.

Сам Сі Цзіньпін на саміті БРІКС заявив, що необхідно відмовитися від «підливання олії у вогонь» в українському конфлікті та не допустити залучення до нього третіх країн.

Представник МЗС Китаю на прес-брифінгу в четвер сказав у відповідь на питання про відправлення Пхеньяном військ до росії, що в Пекіні «не знайомі із відповідною ситуацією».

РУБРИКИ