Ми бачимо докази: у США підтвердили відправку солдатів КНДР до РФ

Ми бачимо докази: у США підтвердили відправку солдатів КНДР до РФ

Сполучені Штати Америки мають докази того, що війська Північної Кореї перебувають у Росії. Що вони там роблять — поки невідомо.

Про це міністр оборони Сполучених Штатів Америки Ллойд Остін заявив 23 жовтня 2024 року для журналістів у Римі.

За його словами, аналітики Пентагону бачать докази того, що війська КНДР прибули на територію Російської Федерації.

Він додав, що наразі Міноборони США продовжує вивчати питання співпраці РФ та КНДР.

Що саме вони роблять, залишилося з’ясувати. Це речі, в яких ми повинні розібратися, — каже політик.

На його думку, якщо наміром військових з Північної Кореї є участь у війні Росії проти України, то це «дуже-дуже серйозне питання», яке матиме вплив не тільки у Європі, але і в Індо-Тихоокеанському регіоні.

КНДР проти України

15 жовтня 2024 року стало відомо про те, що російські війська наразі формують батальйон чисельністю 3 000 осіб, укомплектований військовими з Північної Кореї. За даними української розвідки, батальйон, ймовірно, братиме участь в оборонних операціях Росії на території Курської області.

14 жовтня 2024 на засіданні Ставки Верховного головнокомандувача вже обговорили питання участі Північної Кореї у війні проти України. За словами президента Зеленського, КНДР уже фактично включилася у війну. Український лідер також додав, що Північна Корея постачає Росії не лише зброю, але й особовий склад.

Натомість 21 жовтня 2024 року у Північній Кореї назвали «безпідставними чутками» звинувачення з боку Південної Кореї та України в тому, що КНДР відправляє своїх солдатів воювати на боці РФ у війні з Україною. На думку представника Північної Кореї в Організації Об’єднаних Націй, відповідна інформація «спрямована на очорнення іміджу КНДР і підрив законних, дружніх і партнерських відносин між двома суверенними державами (Північною Кореєю та Росією – ред.)».

Президент Володимир Зеленський 22 жовтня 2024 року підтвердив, що Україна вже фіксувала присутність військових з Північної Кореї на своїх окупованих територіях. За його словами, Україна нині має діалог із Південною Кореєю щодо факту співпраці РФ та КНДР. Очільник ГУР МО Кирило Буданов водночас каже, що вже 23 жовтня 2024 перші північнокорейські війська прибудуть на Курський напрямок. Поки невідомо, скільки солдатів КНДР прибуде на фронт і як вони будуть оснащені.

РУБРИКИ