Туреччина припиняє експорт ключових товарів для російської армії через тиск США

Туреччина припиняє експорт ключових товарів для російської армії через тиск США

Турецька митниця обмежила експорт у Росію виробленої у США продукції військового призначення після попередження з боку США про можливі “наслідки”, пише Financial Times із посиланням на обізнані із ситуацією джерела.

У статті видання на сайті зазначається, що влада Туреччини, на думку співрозмовників, не заявила про введені обмеження публічно через їхню “політичну чутливість”.

Під експортну заборону потрапили 50 позицій із переліку компонентів західного виробництва, які у США, Великій Британії, ЄС і Японії вважають ключовими для російської армії.

У списку є електроніка, наприклад, мікрочипи, системи дистанційного керування, процесори і карти пам’яті, які використовують у ракетах і безпілотниках, а також верстати та інше обладнання.

У статті зазначається із посиланням на держстатистику, що обсяг турецького експорту цих товарів із початком російського вторгнення зріс більш ніж у 12 разів і досяг $38 млн до грудня 2022 року. З початком 2024 року експорт товарів військового призначення в Росію пішов на спад. До серпня його обсяг знизився до $4,1 млн. Це частково пояснюється подовженням ланцюжка постачань – тепер до нього включають Казахстан і Азербайджан, пише FT.

Головним постачальником цих товарів для Росії залишається Китай. У липні 2024 року обсяг їхнього експорту склав 377 млн доларів.

РУБРИКИ