Зеленський доручив органам влади розробити пропозиції для так званого внутрішнього плану дій

Зеленський доручив органам влади розробити пропозиції для так званого внутрішнього плану дій

Володимир Зеленський готує ще один план. За даними ВВС Україна, він доручив органам влади розробити пропозиції для так званого внутрішнього плану дій, який би допоміг країні вистояти в умовах війни. Ця ініціатива не є альтернативою плану перемоги українського президента.

Як повідомили ВВС Україна кілька джерел у владі, мова йде про документ, який стосуватиметься внутрішніх рішень в багатьох сферах – ВПК, оборона, економіка, соціальна політика та інші.

За задумом президента, він, на відміну від його плану перемоги, що стосується західних партнерів, передбачатиме кроки, які має виконати сама Україна.

“Президент вже дав доручення стосовно розробки цього плану”, – повідомило джерело в команді Зеленського. Його мають підготувати і представити українцям до кінця року.

“Мета – зробити все можливе, аби зберегти єдність та досягти результатів у різних сферах розвитку країни”, – пояснив співбесідник.

У вересні Володимир Зеленський повіз до США свій план перемоги, у якому містяться кроки, які країна пропонує здійснити західним партнерам для перемоги у війні проти Росії. Після цього цей документ представили європейським лідерам та у Верховній Раді.

План Зеленського складається з пʼяти пунктів і трьох таємних додатків. Чотири перших потрібно реалізувати під час війни, пʼятий – післявоєнний.

Перший – запрошення України в НАТО ще до закінчення війни. За словами Зеленського, це стане “свідченням рішучості” і покаже Росії, що Путін програв геополітично світу.

Другий пункт – це оборона. Він включає продовження операцій на території Росії та зняття обмежень щодо ударів по її території, ППО, спільне з партнерами збиття російської авіації, розширення використання українських дронів і ракет та доступ до розвідданих партнерів.

Третій пункт – стримування. Він має таємний додаток, який вже отримали лідери західних країн. Україна пропонує розмістити на своїй території неядерний стратегічний пакет стримування, який буде достатнім для захисту країни в майбутньому.

Четвертий – стратегічний економічний потенціал. В Україні зосереджені природні ресурси, зокрема критично важливі метали, уран, титан, літій, графіт та інші, ціною в трильйони доларів США. Київ пропонує підписати угоди з ЄС і США про спільний захист і інвестування у видобуток і використання цих ресурсів.

П’ятий пункт розрахований на післявоєнний час. Зеленський заявив, що після війни країна матиме один із “найдосвідченіших військових контингентів”. Це люди, які мають реальний досвід сучасної війни, досвід застосування західної зброї та взаємодії з військовими НАТО. У разі згоди партнерів українські підрозділи зможуть замістити окремі військових контингенти армії США, дислоковані в Європі.

На цей момент триває обговорення пунктів плану перемоги із партнерами. Зеленський сподівається, що після американських виборів лідери Заходу підуть на рішучі кроки, аби допомогти Україні у цій війні.

РУБРИКИ