Підозру вже отримали 64 посадовці МСЕК, а також скасовано понад 4 тис. висновків про інвалідність, – глава СБУ Малюк.

Підозру вже отримали 64 посадовці МСЕК, а також скасовано понад 4 тис. висновків про інвалідність, – глава СБУ Малюк.

Правоохоронці припинили діяльність восьми організованих злочинних угруповань, до яких входили представники МСЕК у різних регіонах України

За матеріалами Служби безпеки підозри у вчиненні злочинів отримали 64 посадовця медично-соціальних експертних комісій (МСЕК), а також скасовано понад 4 тис. висновків про інвалідність. Про це заявив очільник СБУ Василь Малюк за підсумками засідання РНБО.

Так, у 2024 році 64 посадовця МСЕК отримали підозри у вчиненні злочинів, а ще дев’ятеро осіб уже засуджено. Окрім того, за ініціативою української спецслужби скасовано 4106 висновків про інвалідність, яку призначали на підставі фіктивних документів.

Серед іншого СБУ викрила і припинила діяльність восьми організованих злочинних угруповань, до яких входили представники МСЕК у різних регіонах України.

Зокрема, у Харківській області:

нейтралізовано організовану злочинну групу із 13 членів обласного МСЕК. Під час обшуків у них вилучено понад 650 тис. доларів.

Посадовці продавали ухилянтам підроблені меддовідки для зняття з військового обліку за станом здоров’я.

На Рівненщині:

викрито ще 29 представників місцевих МСЕК і лікарсько-консультативних комісій, які допомагали військовозобов’язаним ухилитися від мобілізації.

За гроші фігуранти оформлювали для своїх клієнтів фіктивні історії хвороб з подальшим призначенням груп інвалідності.

У такий спосіб посадовці отримали понад 350 тис. доларів “прибутку”.

У Миколаєві:

викрито очільницю обласної МСЕК, у якої виявлено понад 450 тис. доларів, колекцію золотих виробів і три незадекларовані квартири в Одесі.

Щоб приховати ці статки, посадовиця “переписала” більшість майна на свого сина – студента медичного університету, який має російське громадянство.

На Закарпатті:

викрито голову обласної МСЕК і трьох її спільників, які за різні суми хабарів оформлювали ухилянтам інвалідність для зняття з військового обліку.

Крім того, СБУ перевіряє факти незаконного отримання інвалідності окремими посадовцями: на сьогодні ці перевірки охоплюють майже 2,4 тис. таких осіб.

“Хочу підкреслити, що у протидії незаконним явищам у сфері діяльності МСЕК Служба безпеки тісно взаємодіє з МОЗ, а також Нацполіцією та ДБР. Ми спільно працюємо над викоріненням будь-яких проявів корупції в системі медико-соціальних експертних комісій”, – додав Малюк.

РУБРИКИ