Кабмін пропонує дозволити засудженим короткочасні виїзди з колонії у випадку смерті або тяжкої хвороби близьких

Кабмін пропонує дозволити засудженим короткочасні виїзди з колонії у випадку смерті або тяжкої хвороби близьких

Кабінет Міністрів України пропонує Верховній Раді дозволити засудженим короткочасні виїзди за межі колонії в разі смерті або тяжкої хвороби близького родича.

Як повідомив представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук у телеграм-каналі, відповідне рішення ухвалено на засіданні уряду у вівторок.

Зокрема, законопроєктом пропонується встановити, що у разі смерті або тяжкої хвороби близького родича, що загрожує життю хворого, засудженим, яких тримають у виправних колоніях мінімального рівня безпеки з полегшеними умовами тримання, дільницях соціальної реабілітації виправних колоній мінімального рівня безпеки із загальними умовами тримання і дільницях соціальної реабілітації виправних колоній середнього рівня безпеки та виховних колоніях, дозволяються короткочасні виїзди з колонії.

Такий виїзд передбачається дозволяти на строк не більше семи діб, не враховуючи часу, необхідного для проїзду в обидва кінці (не більше трьох діб).

Іншим засудженим короткочасні виїзди пропонується дозволяти на строк не більше однієї доби, не включаючи часу, необхідного для проїзду в обидва кінці (не більше трьох діб).

Також пропонується передбачити, що засуджені, які утримуються у виправних колоніях мінімального рівня безпеки та дільницях соціальної реабілітації, прямують до місця призначення та зворотно самостійно, а інші засуджені – охороняються вартовими колонії.

Згідно з проєктом документа, витрати колонії, пов’язані з наданням засудженим короткочасних виїздів, оплачують засуджені, їхні родичі або інші особи.

Зазначається, що зміни необхідно ухвалити у зв’язку з рішенням Конституційного Суду України від 20 грудня 2023 року №11-р(II)/2023.

РУБРИКИ