Байден може сприяти членству України в НАТО перед відставкою — Financial Times

Байден може сприяти членству України в НАТО перед відставкою — Financial Times

Є попередні ознаки того, що президент США Джо Байден може погодитися просувати статус заявки України на членство в НАТО до того, як залишить посаду в січні. Про це журналістам Financial Times повідомив західний чиновник, поінформований про переговори президента України Володимира Зеленського у Вашингтоні.

Про це йдеться у присвяченій Україні статті видання Financial Times.

“Під час, можливо, його останньої поїздки до Європи перед відставкою з поста президента Байден головуватиме на зустрічі України та її союзників у Німеччині 12 жовтня. Західний чиновник, поінформований про переговори Зеленського у Вашингтоні, сказав, що є попередні ознаки того, що Байден може погодитися просувати статус заявки України на членство в НАТО до того, як залишить посаду в січні”, — пише видання.

Зазначається, що членство в НАТО залишається ключовою метою України. Але дуже мало хто з 32 членів альянсу вважає, що це можливо без повного, тривалого припинення вогню та визначеної лінії на карті, яка визначає, на яку частину території України поширюється положення про взаємну оборону альянсу, йдеться у статті.

Як відзначає Financial Times, дехто висуває модель членства Західної Німеччини в альянсі, яке тривало понад три десятиліття до падіння Берлінської стіни та возз’єднання зі сходом.

“Західнонімецька модель набуває популярності, особливо в Білому домі, який найбільше скептично ставився до членства в НАТО”, — сказав голова вашингтонського офісу Європейської ради з міжнародних відносин Джеремі Шапіро. — Росіянам це не сподобається, але принаймні це може бути певним початковим гамбітом для компромісу”.

Але навіть це вимагатиме від США та їхніх партнерів розгортання великих сил, від чого будь-яка адміністрація США, демократична чи республіканська, швидше за все, відмовиться, враховуючи увагу Вашингтона на загрозі з боку Китаю, пише видання.

“Одне питання полягало б у тому, чи захочуть європейські держави взяти на себе більший тягар. І чи прийме Росія вступ України до альянсу, приєднання до Заходу, яке вона намагається перешкодити військовим шляхом протягом десяти років? Багато хто з обох боків Атлантики каже, що це малоймовірно”, — йдеться у статті.

“Я не думаю, що Росія погодиться на нашу участь у НАТО”, —сказав високопоставлений український чиновник.

Щось менше, ніж повноправне членство, навряд чи буде достатнім, щоб зупинити військову агресію Кремля, відзначає видання.

“Навіть якщо ми отримаємо запрошення від НАТО, це нічого не означатиме. Це політичне рішення”, — додав український високопосадовець.

Залишаючи США цими вихідними, Зеленський сказав, що жовтень буде “часом прийняття рішень”, відзначає видання.

РУБРИКИ