Віктор Орбан розкритикував свого помічника за суперечливі слова про радянське вторгнення 1956 року

Віктор Орбан розкритикував свого помічника за суперечливі слова про радянське вторгнення 1956 року

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан розкритикував свого головного помічника через його висловлювання, що Угорщина виграла би більше, якби не чинила опір радянському вторгненню 1956 року.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє агенція Reuters.

“Орбан, який став відомим у 1989 році, вимагаючи вивести радянські війська з Угорщини, сказав, що неоднозначні слова його помічника були помилкою”, – йдеться у повідомленні.

Політичний директор угорського прем’єра Балаж Орбан (він не є родичем Віктора Орбана), заявив цього тижня в інтерв’ю сайту Mandiner, що Президент України Володимир Зеленський нібито діяв безвідповідально, вирішивши протистояти вторгненню РФ у лютому 2022 року, спричинивши війну, що призвела до багатьох смертей.

“З огляду на 1956 рік ми, мабуть, не зробили б те, що зробив Президент Зеленський 2,5 роки тому, оскільки це безвідповідально, оскільки ми бачимо, що він ввів свою країну в оборонну війну, через що багато втрачених життів та втрачених територій”, – сказав Балаж.

Антирадянське повстання в Угорщині 1956 року було жорстоко придушене Червоною армією. Річниця повстання, 23 жовтня, є для угорців головним національним святом.

Виступаючи на національному радіо, прем’єр-міністр Віктор Орбан заявив, що важливо говорити “дуже обережно та чітко” з таких делікатних питань.

“Зараз мій політичний директор зробив двозначну заяву, що є помилкою, оскільки наша спільнота стоїть на основі революції 1956 року, виросла з неї”, – сказав Орбан, який зробив національний суверенітет наріжним каменем свого правління.

Він додав, що, як і раніше, Угорщина “завжди захищатиме себе”.

РУБРИКИ