СБУ та БЕБ викрили мережу підпільних брокерів Webmoney, які фінансували російську агентуру в Україні

СБУ та БЕБ викрили мережу підпільних брокерів Webmoney, які фінансували російську агентуру в Україні

Служба безпеки і Бюро економічної безпеки ліквідували мережу підпільних онлайн-сервісів, які працювали через заборонену в Україні російську платіжну систему Webmoney, інформують в СБУ.

У повідомленні української спецслужби в телеграм-каналі в середу наголошується, що частина переказів на цій платформі була призначена для фінансування російської агентури в нашій державі.

“У результаті комплексних заходів у 10 регіонах України викрито 12 ділків, які підозрюються у незаконній діяльності”, – ідеться в повідомленні.

За матеріалами справи, учасники схеми нелегально приймали електронні кошти від клієнтів, зокрема з РФ, а потім конвертували їх у необхідну валюту та переводили в готівку на банківські реквізити або готівкою.

“У такий спосіб з початку повномасштабної війни ділки провели через свої обмінники десятки мільйонів у гривневому еквіваленті. З кожної транзакції фігуранти мали свій “відсоток”, – зазначається в повідомленні.

Для пошуку потенційних клієнтів, як уточнюють в СБУ, зловмисники використовували спеціалізовані сайти, на яких розміщували рекламні оголошення.

Під час обшуків у Тернопільській, Львівській, Рівненській, Волинській, Івано-Франківській, Полтавській, Сумській, Черкаській, Вінницькій та Запорізькій областях вилучено комп’ютерне обладнання, мобільні телефони та банківські картки з доказами незаконної діяльності.

Наразі всім 12 фігурантам повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 200 Кримінального кодексу України (незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків, електронними грошима, обладнанням для їх виготовлення).

Вирішується питання додаткової кваліфікації дій зловмисників за ст. 209 Кримінального кодексу України (легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом).

Комплексні заходи проводилися за процесуального керівництва Офісу генерального прокурора.

РУБРИКИ