РФ блокує месенджери: підвищення державного контролю над комунікаціями

РФ блокує месенджери: підвищення державного контролю над комунікаціями

Російські ЗМІ 9 серпня повідомили, що російський федеральний регулятор у сфері телекомунікацій Роскомнадзор заблокував використання зашифрованого месенджера Signal у країні.

“Офіційне обґрунтування – це “запобігання використанню месенджера в екстремістських або терористичних цілях”, – зазначає Міністерство оборони Великої Британії в Х із посиланням на дані розвідки.

У повідомленні зазначили, що, за припущенням деяких коментаторів, заборона спрямована на запобігання поширенню інформації про українське вторгнення в Курську область, але це вкрай малоймовірно.

“Signal використовується багатьма незалежними російськими журналістами та активістами опозиції, щоб обійти всепроникну систему електронного моніторингу російського уряду, насамперед Систему оперативно-розшукових заходів (СОРЗ) ФСБ. У цьому контексті обмеження телеграму, ймовірно, спрямоване на розширення можливостей російської влади з моніторингу та обмеження комунікацій приватних громадян, вороже налаштованих до режиму”, – зазначено в повідомленні.

Наголошується, що це відбувається в той час, коли російський уряд забороняє незалежні медіаорганізації та підриває YouTube і службу обміну повідомленнями WhatsApp, заходи, спрямовані на посилення державного контролю над доступом до ЗМІ та інформації в Росії.

РУБРИКИ