У Чорному морі може перебувати щонайменше 400 мін, а також вибухівка, яку змило з Каховської ГЕС

У Чорному морі може перебувати щонайменше 400 мін, а також вибухівка, яку змило з Каховської ГЕС

ВМС ЗСУ Дмитро Плетенчук

Чорне море насичено великою кількістю російських мін та вибухівки. Там  може перебувати близько 400 морських мін, але оцінити точну кількість важко через змиті внаслідок підриву Каховської ГЕС мінно-вибухові пристрої.

Про це в ефірі телемарафону повідомив речник ВМС ЗСУ Дмитро Плетенчук.

“Останні озвучені офіційні цифри владою – це чотири сотні мін, але це доволі приблизна кількість, враховуючи те, скільки потрапило мінно-вибухових пристроїв внаслідок знищення росіянами Каховської ГЕС, підрахувати важко”, – зазначив речник.

За його словами, Дніпро був замінований досить щільно, і після підриву окупантам Каховської ГЕС, “звісно, що велика вода все це змила” у Дніпро-Бузький лиман.

Встановити кількість мін можна буде лише під час проведення операцій з розмінування Чорного моря. Світовий досвід подібних конфліктів показує те, що це робота на роки, – казав Плетенчук.

Він додав, що  з квітня 2024 року Росія позбавлена можливості мінувати Чорне море.

“Минулого року було кілька інцидентів, проте без жертв. У цьому році ситуація трохи краща. У першу чергу тому, що росіяни станом на зараз не можуть мінувати акваторію”, – наголосив Плетенчук

За його словами, другою небезпекою для судноплавства є застосування агресором ракет і безпілотників. У цьому зв’язку також ведеться робота, зауважив речник.

Плетенчук зазначив, що попри ці небезпеки “зерновий коридор” працює стабільно.

РУБРИКИ